Sığacık Kalesi, Türkiye‘nin İzmir ilinin Seferihisar ilçesinde bulunan bir kaledir. Adını aldığı Sığacık Mahallesi’nde, günümüzde de kullanılan Sığacık Limanı’nın hemen kuzeydoğusunda yer alır. Sığacık Kalesi’nin Selçuklular döneminde yapıldığı tahmin edilmektedir. Aydınoğulları ve Osmanlılar döneminde tamir gören kalenin en önemli tamir aşaması Osmanlılar döneminde Piri Reis’in önerisiyle Rodos Seferi’ne hazırlanan Kanuni Sultan Süleyman’ın emri üzerine donanma komutanı Parlak Mustafa Paşa tarafından Teos harabelerinin taş ocağı olarak kullanılmasıyla 1521-1522 arasında gerçekleşti.
Sakin Şehir hareketiyle birlikte kale içinde ciddi turizm hareketliliği başlamıştır. Pazar günleri düzenlenen yerel pazar, kendi tarım ürünlerini üreten yerel üreticinin ürünlerini sattığı, kadınların el emeklerini sergilediği çok ilgi gören bir hafta sonu rotası hâline gelmiştir. Seferihisar’da ve kale içinde yaşayan kadınlar evlerinin önünde kendi ürettikleri yöreye özgü tatlıları, yemekleri satmakta, aile bütçelerine katkılı olmaktadır.
Kalenin içinde yaşayan halkı ve ticaretini sürdürmekte olan esnafı da bizlere samimiyetin güzelliklerini yansıtıyor. Sığacık kalesi sadece insanları içerisinde barındırmıyor, sokaklarında yaşayan onlarca sokak hayvanlarına da ev sahipliği yapıyor. Yerel halkı ve esnafıyla birlikte sığacık sokaklarında sokak hayvanlarına her zaman iyi niyetli ve sevgi dolu yaşatıyorlar. Kale duvarlarıyla bütünleşmiş ve yan yana dizilmiş evlerin tarihinden ve mimarisinden bahsetmeye gerek bile yok. Kısacası Türkiye’mizde ki canlı kalabilmiş nadir tarihi yerlerden bir tanesi.